• Facebook Black Round
  • Instagram Black Round

Rengøring og vedligeholdelse af smykker

 

Smykker skal jævnligt rengøres, specielt hvis man bruger dem dagligt, for at bevare glans og skønhed. Smykker opsamler snavs og fedt og det ses på glansen.

Smykker af sølv og guld renses nemt ved at lave en mild sæbeopløsning af lunkent vand og opvaskemiddel, evt. tilsat lidt salmiak. Er det længe siden smykket er blevet rengjort, kan det med fordel ligge i blød i 5-10 minutter.
Rens så smykket med en blød tandbørste uden at skrubbe for hårdt og skyl til sidst i koldt vand.

Er smykket indfattet med diamant eller andre ædelstene er det vigtigt også at rengøre bagsiden da snavs og smuds på stenen reducerer glansen betydeligt.

 

Vigtige forbehold ved porøse ædelstene

 

Nogle sten tåler slet ikke kemikalier og må ikke renses på ovenstående måde. Dette gør sig gældende for opaler, ægte perler, turkiser og koraler. Her bruges blot en fugtet blød klud og en tør en til at tørre efter.

 

Diamanter er verdens hårdeste mineral, samtidig er de også helt vilde med snavs og fedt. De suger det til sig hurtigt da de er vandafvisende. Diamanter skal derfor renses ofte for at stenenes glans og skønhed kan komme til sin ret. Diamanter slibes jo så lyset trænger igennem og får stenen til at stråle, det er imidlertid umuligt hvis der ligger et lag af fedt og snavs både under og ovenpå stenen.
Rengøring af diamanten er ikke en del af karaten - de 4 C’er: Cut, Clarity, Color, Carat, men det betyder lige så meget.

 

Forgyldte sølvsmykker

 

Man skal være påpasselig når man rengører forgyldte sølvsmykker. De behøver nænsom pleje. Dette gøres bedst med en fugtet blød klud, undgå kemikalier.
I kringelkroge kan bruges en vatpind. Brug ikke pudsemiddel eller andre kemikalier da det vil slide den forgyldte belægning.

Perler

 

Bær dine perler. Så simpelt er det. Det siges at perler bliver smukkere når de bruges, og det er helt sandt.

Fedt og varme fra huden giver glød og liv til perlerne. Perler som ikke bruges mister glans og bliver matte.
Så nu har du en god undskyldning for at hive dine perler frem fra smykkeskrinet lidt oftere.