top of page

Ædelmetaller

Sølv

 

Sølv er et blankt, skinnende og hvidt tung- og ædelmetal, og er også det grundstof som har den højeste termiske og elektriske ledeevne. Det angribes hurtigt af svovl, men langsomt af ilt.

Sterlingsølv består af 92,5 % rent sølv - det er der for det har stemplet: 925 - og af 7,5 % kobber. Sølv kan dog godt legeres med andre metaller. Sterlingsølv er pga. Legeringen med kobber hårdere end det rene sølv (finsølv) som ligesom guld er for blødt til at blive anvendt til smykker.

Guld

 

Guld er det mest anvendte metal til smykker igennem tiderne. Renheden af guld angives i karat, og 100% rent guld, også kaldet finguld, er 24 karat.

24 karat guld er for blødt til at anvende  til smykker, så i smykkefremstilling anvendes enten 22 karat guld (91,66% guld ), 18 karat ( 75% guld ) 14 karat (58,33 % ) eller 8 karat ( 33,33% ).

I danmark sælges mest 14 karat guldsmykker( som stemples 14K eller 585 ) og 8 karat ( som stemples 8K eller 333).

Guldet bliver hovedsageligt blandet med kobber eller sølv, som tilsættes afhængig af hvilken farve det færdige guldsmykke skal have.

 

Platin

 

Platin er et utroligt kostbart ædelmetal, gerne 50 % dyrere end guld og anvendes ofte i diamantsmykker. Navnet kommer af det spanske ord “platina” der betyder “lille sølv”.
Platin er meget slidstærkt og reagerer ikke på ilt, end ikke ved høje temperaturer hvorfor det er fordelagtigt til smykker - omend noget dyrere.

 

Palladium

 

Palladium tilhører platingruppen og ligner sølv. Det er blødt når det opvarmes, men bliver helt hårdt når det er bearbejdet. Kun ved 800 grader C. reagerer palladium med ilt og anløber derfor ikke. Palladium optræder gerne som legering i hvidguldssmykker pga. dets hvide farve. Kina har dog siden 2004 udviklet smykker med palladium som primær ædelmetal.
 


Rhodium

 

Rhodium er det dyreste ædelmetal. Det er meget slidstærkt og reagerer ikke med ilt - kun hvis det smelter, men ilten udskilles igen i samme nu metallet størkner.

Det meget glansfulde rhodium anvendes udenpå hvidguld for at gøre det hvidt og sommetider udenpå sølv for at undgå oxydering.

Dette ædelmetal findes især i Sydafrika, men også Uralbjergene og i Nord- og Sydamerika.

bottom of page